Вести

Уклања се смеће са Лима

Са првим данима пролећа кренуле су и активности УГ "Јастреб" на уклањању отпада, који се накупио на постављеним ланчаницама на реци Лим.

Протеклог викенда очишћено је смеће са ланчанице у Бистрици, која се налази на територији оштине Нова Варош, а ускоро следи и акција на уклањању смећа са ланчанице на територији Прибоја, као и чишћење Потпећког језера поред новизграђеног рибарског насеља.

Иначе, предивну слику, жиле куцавице овог краја, односно модрозеленог Лима, руже само слике људског немара и наше неодговорности. Све оно што не би требало, а што заврши у овој дивној реци, од њеног извора у Плавском језеру и на току дугом око 220 км до Прибоја, заустави се на првим уставама, углавном на територији Прибоја, а делом и суседне општине Нова Варош. Тако ни криви ни дужни, Прибојци имају муку са лагерованим плутајућим отпадом, иако ни килограм тог смећа не долази са територије ове општине.

Акцијом Министарства заштите животне средине Владе Србије, пре коју годину, реализована је идеја "Лим без депонија на обалама у току кроз Србију", где су уклоњене све дивље депоније, а пре свега затворена и култивисна несанитарна депонија "Стањевине" на десној обали Лима код Пријепоља, која је била права еколошка бомба. На жалост, смеће и други комунални отпад и даље стиже реком Лим до Потпећког језера, које је једино на том делу тока Лима, па је Министарство са три локалне самоуправе из Србије, Прибојем, Новом Вароши и Пријепољем, а да би заштитили корито и приобаље на току ове дивне реке кроз Србију, а пре свега Потпећко језеро, али и хидроенергетске објекте на овом делу, реализовало и пројекат постављања речних преграда, тзв.ланчаница, којима би се заустављао плутајући отпад, а одатле уклањао и транспортовао на одговарајуће депоније.

Са првим данима пролећа кренуло се са уклањањем прикупљеног смећа током зимског периода, а УГ "Јастреб", коме су поверени ови послови, протеклог викенда уклонило је око 50 кубика плутајућег отпада са речне преграде на Бистрици.

"Акција уклањања прикупљеног плутајућег отпада на трв.прибојској ланчаници, око три километра узводно од ХЕ Потпећ, следи за 10-ак дана (26.или 27.априла), а да би се избегао често нижи ниво воде, који за сада онемогућава машински уклањање смећа, УГ "Јастреб", са Фондацијом "Моцарт", која је у сличним акцијама учествовала и претходних година, градиће и тзв,приступни мол, на последњој ланчаници, како би бар 10 до 15 метара машине могле да уђу у језеро, што би омогућило уклањање смећа и током нижег водостаја", каже Синиша Лаковић, из УГ "Јастреб" из Прибоја.

 

 

 

Извор: Општина Прибој