Вести

Уговори за 90 радника ФАП-а

Трећи мај 2023.године, за прибојску Фабрику аутомобила остаће уписан као значајан датум на путу опоравка некадашњег привредног гиганта, не само Прибоја и овог дела Србије. Уговоре о раду добило је 90 радника.

У години значајног јубилеја - 70 година рада и постојања ФАП-а, уговоре на одређено време потписало је баш 70 бивших радника овог колектива, који су својим одговорним односом према раду заслужили и нову шансу.

Нови, углавном млађи радници, њих 20, биће на обуци и пробном раду три месеца, па уколико задовоље, са њима ће бити настављена сарадња. Њихову обуку финансира  Општина Прибој.

Како у менаџменту ове Корпорације истичу, највећи број радника биће у непосредној производњи, јер потписани уговори имају рокове, има и заосталих послова од раније, па је неопходна квалификована радна снага и нова енергија

"Са потписивањем ових уговора ФАП окреће нови лист, то су кораци, који ће значити и боље сутра и овом колективу али и граду Прибоју. Запошљавање нових људи је последица повећања обима производње, односно реализације закључених уговора, пре свега са Војском Србије.", истиче др Милутнин Живковић, генерални директор ФАП-а.

Крајем децембра у Прибоју и ФАП-у, боравио је потпредседник Владе и министар одбране, Милош Вучевић, и присуствовао потписивању четири уговора у вредности од 370 милиона динара, за израду теретних аутомобила за транспорт даљински пилотираних ваздухоплова и израду борбених оклопних возила за потребе Војске Србије. Министар Вучевић тада је најавио и да ће Министарство одбране у овој  години обезбедити додатни посао за ФАП и његове кооперанте, у износу од две милијарде динара.

У ФАП-у и поред тога, настоје да изнађу могућности производење и за цивилно тржиште, па се претходних дана боравило и у Мађарској, а предмет разговора су биле носеће конструкције које ће фирма "Херос" уграђивати у свом производном програму, а на видику су и други облици сарадње односно проширење извоза и на део наменске индустрије.

Са повећањем производње, упоредо се ради и на сређивању простора код теретне капије и улаза у саму Управну зграду, која је заменом крова заштићена од прокишњавања, уређење фасде финасираће Општина Прибој, а сам улаз у зграду биће употпуњен и са музејским експонатом једног од првих десет камиона произведених у прибојском ФАП-у  још 1953.године. 

 

 

 

Извор: Општина Прибој