Вести

Реализација пројекта "Заштита природне околине Полимља од отпада"

ЈКП "Услуга" из Прибоја и ДОО "Комунално-Лим" из Бијелог Поља, од почетка прошле године реализују прекогранични ЕУ пројекат "Заштита природне околине Полимља од отпада". Циљ је, заштита животне средине дуж слива реке Лим, а вредност пројекта, који траје 18 месеци, је 366 хиљада евра, уз 15 одсто учешћа ових комуналних предузећа.

Прва конференција у Прибоју, одржана је 17. априла, где је сумирана досадашња реализација овог значајног пројекта за подручје Полимља.

"ЈКП "Услуга", као партнер на овом пројекту, добило је мањи камион за одвожење комуналног отпада, у вредности од 99 хиљада евра и возило је већ у функцији, а ових дана стигао је и бродић - катамаран, вредности 24 хиљаде евра за прикупљање плутајућег отпада на реци Лим, односно Потпећком језеру", реферисао је Жељко Јечменица, директор ЈКП "Услуга" из Прибоја.

Лидер апликант на овом проејкту, ДОО "Комунално - Лим" из Бијелог Поља, добило је значајну механизацију и опрему.

"Ми смо такође добили мањи камион за прикупљање и транспорт комуналног отпада, затим електронску вагу за мерење камиона са отпадом, видео надзор за осматрање одређених подручја ради елиминисања дивљих депонија, а очекује се испорука и две плутајуће баријере тзв.ланчанице, које ће бити постављене на току Лима кроз Бијело Поље", рекао је Раденко Вујошевић из ДОО "Комунално-Лим", Бијело Поље.

Поред техничких средстава и механизације, овај прекогранични пројект подразумева и набавку одређене ХТЗ опреме, као и спровођење едукација, како би се на виши ниво подигла еколошка свест грађана на пољу одлагања комуналног отпада.

За очекивати је да ће реализација овог пројекта, у добром делу, решити проблем плутајућег отпада на реци Лим, који је и дугогодишњи и велики еколошки проблем у њеном читавом сливу, а посебно се манифестује на подручју Србије, односно општине Прибој, на акумулацији ХЕ Потпећ.

 

 

 

Извор: Општина Прибој