Вести

Прибоју одобрено 40 милиона динара за завршетак улице 12.јануара

Прибој ће овог лета у потпуности решити једно значајно инфраструктурно питање. Главна улица у старом делу града, улица 12.јануара, чија је реконструкција кренула пре коју годину, ускоро ће бити у сасвим новом руху. Некадашња прибојска калдрма, биће у потпуно новом издању, са бехатон плочама и на коловозу и на тротоару, мења се и водоводна, канализациона и електро мрежа, негде и кишна канализација, али и све друге инсталације, где је то могуће, а улица ће добити и нову јавну расвету.

Уговор о реализацији овог пројекта, вредног 40 милиона динара, потписан је 5.априла у Београду, са министром за туризам и омладину у Влади Србије, Хусеином Мемићем. У питању је трећа, односно завршна фаза реконструкције улице 12.јануар у Старом Прибоју. Она подразумева деоницу од старе зграде ОШ "Бранко Радичевић", према Општини и скверу код цркве.

Одобрена средства, без учешћа локалне самоупрве, биће довољна за заврештак реконструкције главне улице у овом делу града, на чему су у Општини Прибој веома захвални поменутом Министарству, које је у туристичку инфраструктуру Прибоја, од 2015.године, уложило близу 100 милиона динара.

У оквиру треће фазе, реконструисаће се трећа и последња деоница улице 12.јанаур, која ће остати у постојећим габаритима, са две коловозне траке и тротоарима са обе стране улице. У питању је 1900 квадрата под бехатон плочама, а део улице, од Општине, највероватније ће бити са асфалтном подлогом, због гушће фреквенције саобраћаја. Поред замене водоводне и канализационе мреже до сквера, као и на претходним деоницама, засадиће се ново дрвеће, поставити клупе за одмор, а урадиће се и нова јавна расвета. Тако језгро старог дела Прибоја последњих година, добија потпуно нови изглед.

Са изградњом хотела "Терме 36.6" и реконструкцијом дела главне улице, сређене су фасаде највећег броја зграда у овој улици, железничка станица такође је добила нову фасаду, проширено је такси стајалиште, градска пијаца је добила нови и функционалнији изглед, изграђена је бисциклистичко-пешачка стаза поред Лима, а у току су и припреме за уређење стазе здравља од Сарајевске чесме до средњовековног града Јагат на Бићу и излетишта на оближњој Тепи односно Осовнику.

И као што се слажу коцкице бехатона у улици 12.јануара, на понос пре свега, Староприбојаца, тако се слажу и коцкице на ревитализацији овог дела града, који на задовољство свих, постаје јединствена амбијенталана целина, уз онај некадашњи, само овом крају својствен, дух старе чаршије.

 

 

Извор: Општина Прибој