Вести

Прибој посетио помоћник министра пољопривреде

Прибој је био и остао индустријски град, али је пољопривреда одувек била значајна допунска делатност доброг дела наших суграђана. Отуда и локална самоуправа последњих година, чини доста да употпуни тај сеоски амбијент, да људи одрже своја прадедовска огњишта, да уреде закоровљена имања и отпочну било какаву производњу, најпре за себе а онда и за тржиште.

У том контексту била је и посета помоћника министра пољопривреде за рурални развој, Александра Богићевића и његових сарадника, у уторак, 1.маја. Са представницима локалне смоуправе раговарало се о конкрентим темама и реалној подршци.

"Поред директних издвајања за подстицаје, Општина Прибој је последњих година доста урадила на изградњи путне инфраструктуре, али и уређењу школа, амбуланти, сеоских домова, обезбеђења откупних капацитета.", рекао је Борис Мрдовић, председник СО Прибој.

Он је рекао и да Прибој од државе очекује и пројекте за атарске путеве и позвао прибојске пољопривреднике да активније конкуришу за изузетно повољна подстицајна  средства Републике.

"За разлику од других средина, у разговору са представницима општине Прибој, нисмо чули вапаје за помоћ. ”, рекао је помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић, и додао да је ово једна од ретких локалних самоуправа, где су предуслове за останак и рад на селу,  урадили на прави начин.

"Овде прво изграђују путну и комуналну инфраструктуру, јер без тога нема ни останка на селу, ни неке производње. Министарство је ту да помогне конкретне идеје.", рекао је Богићевић.

Он је такође апеловао на прибојске пољопривреднике, да се јављају на конкурсе и подстицаје, с обзиром да руралне средине, имају и додатне погодности.

Ради боље инфромисаности пољопривредника, договорено је и да представници ПССС из Ужица, бораве бар једном недељно у Прибоју, како би се заинтересованим пољопривредницима давали информације али и стручни савети за производњу.

Делегација Министарства пољопривреде обишла је и домаћинство Панте и Драгана Стојића у селу Јелача, где тренутно под једним кровом сложно раде четири генерације  и искључиво живе од пољопривреде, односно малинарства, ратарства, воћарства и сточарства.