Вести

Председник Вучић посетио Прибој

Председник Републике Србије Александар Вучић, у среду 12. јануара 2022. године, посетио је Прибој, на позив локалне самоуправе и представника бошњачког народа, како би се спустиле међунационалне тензије, поводом инцидената током новогодишњих и божићних празника, када су се певале непримерене песме и слале поруке којима се вређају национална осећања Бошњака.

Своју посету Прибоју председник Србије Александар Вучић, ипак је започео обиласком онога од чега се живи, привредних капацитета у Слободној зони Прибој, у којој већ пет година раде стране и домаће компаније, а два нова инвеститора у току ове године, градиће своје производне погоне.

У пратњи  својих домаћина, председника општине Прибој Лазара Рвовића и народног посланика Крста Јањушевића, председник Вучић је обишао две фабрике у Слободној зони Прибој, турску компанију “Флекс академи”, која запошљава близу 300 радника и која планира упошљавање нових 150 радника, као и домаћу фирму  “Инмолд” из Пожеге, која је у систему дуалног образовања, и која ће у свом другом погону, током ове године, упослити и свих 100 нових радника, углавном жена.

Одушевљен оним што је у ове две фабрике видео, председник није скривао своје задовољство:

"Нико није веровао да ћемо ово урадити, сетите се како је некада било, а видите како сада изгледа, и колико је сада овде запослено радника.",  рекао је председник Вучић.

"Посебно богатство су ова деца која уче посао а нека већ и раде. Ако ишта можемо да помогнемо, то нема цену. Тако ће овде остати да раде и људи и деца. Погледајте како ово изгледа, као да сте у Немачкој.", поновио је Вучић.

Након обиласка Слободне Зоне Прибој председник Србије Александар Вучић обратио се окупљеним грађанима испред Дома културе:

"У Прибоју смо последњих година имали велика улагања. Крoз разне инвестиције, само кроз путеве осам милиона евра. Пре краја јесени овде ћемо довести гас. Томе се радују људи у Слободној зони, али томе треба да се радују и Прибојци, имаћете јефтиније грејање и моћи ћете да привучете нове инвестиције.", истакао је Вучић.

Поводом последњих немилих догађаја у граду на обалама Лима, Вучић је замолио све грађане Прибоја на комшијски суживот, који овде траје вековима, на преко потребан мир и добре људске и међунационалне односе.

"Обновићемо и Гимназију у Прибоју, као и Општу болницу и Дом здравља у вредности од 15 милиона евра. Улагања ће се наставити и биће само још већа. Моја молба је да својим глупостима не направимо нешто чиме ћемо зауставити овакав напредак. Верујем да смо довољно велики људи, да само заједнички и уједињено можемо земљу даље да развијамо и да идемо напред.", истакао је Вучић.

Држава по питању очувања мира и стабилности неће имати милости.

"За нас је Прибој испит, јесмо ли људи или нисмо људи. И не сме да нам се догађа, да нам деца певају да пуцамо на џамије. Као што волимо наше светиње, морамо да поштујемо и оне, где наше комшије одлазе да клањају. Ако неко мисли да то може да сруши, имаће посла са државом и држава по питању очувања мира и стабилности неће имати милости.", рекао је председник Вучић.

У Дому културе председник Србије одржао је састанак са представницима локалне самоуправе, политичких партија, привредницима и представницима обе верске заједнице у Прибоју, које су представљали епископ милешевски господин Атанасије и др Мевлуд еф.Дудић, председник Мешихата ИЗ у Србији.

"За годину дана нећемо имати кога да запослимо из Прибоја, већ ћемо морати из околних места да доводимо људе. И да то све уништимо због свађа? За људе који су певали да ће Сјеница бити нова Сребреница, не само да ће бити кажњени, већ ће и добити премештај из Прибоја. Не само да ће бити покренут поступак, него и тужилац ради свој посао. Такође се води поступак и против младих лица који су певали о пуцању на џамије.", казао је Вучић.

Подсетио је и на пример Адиса и Радише, који у Зони, раде на истој машини.

"То је пример добрих људи. Никакав проблем немају, што су различитих вера. Исту муку деле, исти хлеб једу.", истакао је председник.

"Ми морамо да поштујемо муслимане, јер је ово њихова земља, колико је и наша. Свако ко помисли да може да угрози нечију кућу, живот, џамију или цркву, имаће посла са државом која ће немилосрдно да реагује.", категоричан је био Вучић.

Како је протоколом посете било и планирано председник Србије обратио се и окупљеним грађанима у дворишту Хасан-агине џамије, где му је домаћин био Харун еф.Еминагић, главни имам у Прибоју.

"Од данас сав страх треба да нестане. Председник је делом и данас доказао Бошњацима да су они ту на своме, не само што је дошао, него је и донео радосне вести за оно што смо се залагали, а то је једнака правда за све оне који су покушали да унесу немир у нашу мултиетничку средину.", истакао је  ефендија, додавши да се нада да ће председник поставити камен темељац за нову џамију, али да ће отворити и још фабрика у Прибоју.

"Радостан сам ако се ви осећате сигурније, а ја вам гарантујем да вас нико неће дирати само зато што сте Бошњаци, јер ће онда имати посла са државом.", поручио је Вучић.

Посету Прибоју, 12.јануара 2022. године председник Србије Александар Вучић завршио је обиласком манастира Св.Никола у Прибојској Бањи, где се у порти ове српске светиње такође обратио окупљеним грађанима.

"У време Божића је посебно лепо. За мене је битно да ћемо много да уложимо у инфраструктуру, за бољу  будућност ове дивне деце, повећаћемо плате. За нас је посебно важно да чувамо мир и градимо добре односе са нашим комшијама. Предивно се овде осећам и Христос се роди.", рекао је председник.

На крају своје посете Прибоју, председник Србије обишао је и манастир Бања, где је на поклон добио књигу "Богатство ризнице манастира", као и икону Светог Саве, након чега се уписао и у књигу утисака.