Вести

Председник Рвовић примио у опроштајну посету турског конзула Башара Басола

У опроштајној посети Прибоју 29.августа, боравио је генерални конзул Републике Турске, са седиштем у Новом Пазару, господин Башар Басол. Турски конзул Басол у Нови Пазар дошао је 2021.године, када је у овом граду и отворено прво дипломатско представништво.

Пријем за високог госта приредио је председник општине Прибој, Лазар Рвовић.

"Конзул Башар Басол је био велики пријатељ Прибоја, верујем да ће то и остати. Са државом Турском доста је учинио за развој наше локалне заједнице. У име грађана Прибоја и у своје име, најсрдачније се захваљујем и желим му пуно успеха у даљој професионалној каријери и животу.", рекао је председник општине Прибој, Лазар Рвовић.

Конзул Басол остаће упамћен по донацији лапароскопског апарата државе Турске болници у нашем граду, вредног преко сто хиљада евра, чиме су први пут у историји прибојског здравствa омугућене тзв.ласерске операције, што подразумева, не само унапређење хирургије, већ и увођење нових технологија у здравство општине Прибој, која тако, све више, постаје регионални центар здравства.

Ово није једина помоћ Републике Турске здравству и грађанима Прибоја, а ако је судити по званичним најавама, биће их још. Прибој памти и бројне донације турске развојене агенције "Тика", као и бројне донације у машинама и пратећој опреми пољопривредницима прибојске општине.

"Конзулат Турске у Новом Пазару је ваша друга кућа. Његова врата за Прибој су увек отворена, за животне потребе ваших грађана, нове пројекте и донације.", поручио је конзул Башар Басол и захвалио се председнику Рвовићу на топлом пријему, али и досадашњој искреној и плодној сарадњи са локалном самоуправом у Прибоју.

Председник Рвовић и конзул Басол сложили су се, да су све ове активности реализоване на бази добрих и све бољих односа две државе, Србије и Турске и пријатељских односа два председника, Александра Вучића и Тајипа Реџепа Ердогана, који могу бити пример добре сарадње и међусобног уважавања, за комплетан регион. У име успешне двогодишње сарадње, председик Рвовић уручио је конзулу Басолу уметничку слику, са мотивом једног прибојског села, која ће га подсећати на Прибој Прибој и како је рекао, срдачне људе у њему.

Опроштајна посета турског конзула Прибоју, симболично је била на дан, када је турско-шведска компанија "Flex Аcademy" победила у надметању за парцелу у Слободној зони Прибој, где ће градити свој нови погон и запослити нових 250 радника.

Посети генералног конзула Турске са седиштем у Новом Пазару, Башара Басола, на истеку његовог мандата, поред председника Општине, присуствовао је и Миралем Гогалић, помоћник председника Општине за област туризма.

 

 

 

Извор: Општина Прибој