Вести

Председник Општине Рвовић потписао меморандум за већу енергетску ефикасност

Председник општине Прибој, Лазар Рвовић, данас је са Леном Братић, директорком УСАИД-овог пројекта "Боља енергија", потписао Меморандум о разумевању између Општине Прибој и Пројекта Америчке агенције за међународни развој (USAID). Меморандум има циљ пружања подршке развоју одрживе енергије, енергетске и климатске безбедности и енергетске ефикасности у области који се односи на развој и коришћење одрживог модела финансирања за енергетску обнову више стамбених зграда и пратећи програм кредитирања и гарант механизама.

Меморандумом је предвиђено да он може укључивати и креирање буџетске линије за инвестиције у енергетску ефикасност и одрживе изворе енергије у стамбеним зградама, са циљем да општина финансијски олакша грађанима спровођење ових мера, што треба да доведе до њихове масовније примене. Изузетно је важна и сарадња на будућим пилот пројектима, као и унапређивање и промовисање заједничких активности које ће се реализовати између општине Прибој и тима пројекта „Боља енергија“.

“Град Прибој је један од пилот градова у којима ћемо у току идуће године, у сарадњи са представницима локалне самоуправе, радити на изградњи капацитета и креирања услова за имплементацију пројеката енергетске ефикасности у стамбеним зградама и тестирању иновативних модела финансирања. Прибој је пример добре праксе у коришћењу локалног енергетског ресурса (биомасе) у систему даљинског грејања и као такав логичан је партнер за рад на унапређењу енергетске ефикасности у стамбеним зградама,” изјавила је Лена Братић, директорка УСАИД-овог пројекта “Боља енергија”.

Општина Прибој је пример добре праксе у Републици Србији, када је у питању унапређење енергетске ефикасности.

“Прибој је први у Србији фосилна горива заменио биомасом, а обезбедили смо још квалитетније континуирано 24 часа снабдевање топлотном енергијом. Пројекат “Боља енергија” намеће се као логичан наставак енергетске трансформације наше локалне самоуправе и овим путем се захваљујем УСАИД што даје допринос тој трансформацији. Овим пројектом желимо да формирамо јединствени систем модела финансирања мера енергетске ефикасности у стамбеним зградама, како би стамбене јединице у општини Прибој биле енергетски ефикасне и естетски побољшане.”, изјавио је председник општине Прибој, Лазар Рвовић.

 

 

 

Извор: Општина Прибој и УСАИД