Вести

Почело чишћење путева на територији општине Прибој

Лепо време у фебруару, у општини Прибој користи се за прочишћавање појединих путева, како асфалтираних тако и макадамских, од осулина и одрона, али и за проширивање путне трасе и равњање терена.

За те намене користи се управо набављена грађевинска машина-грејдер, чиме се убрзавају радови, али врше и уштеде у локалном буџету. Општина Прибој последњих година настоји да набавком грађевинских машина оспособи своја јавна предузећа за извођење одређених, пре свега припремних земљаних радова, како на пробијању нових траса пута, тако и на проширивању постојећих путних праваца, њиховом одржавању односно насипању, прокопавању пропуста и одводних канала, крчењу шибља и корова поред пута.

Својевремено је набављен велики булдозер, а последњих година и трактор са специјалним надоградњама типа тарупа за кошење траве и уклањање шибља поред пута, пре годину дана набављена је и комбинована машина типа багера, а ових дана стигао је и грејдер, док за који месец стиже и камион кипер. Ова механизација се набављала углавном удруженим средствима Општине и Владе Србије, а њом газдује ЈП за уређење грађевинског земљишта и развој Прибој.

Само што је ових дана стигла моћна грађевинска машина - грејдер, лепо време у фебруару, омогућило је да се одмах и ангажује на терену. Само за два дана са овом машином прочишћен је чак 21 километар општинских и локалних путева, односно асфалтирних и макадамских путних праваца од Јармовца, преко Јабука до Љесковаца и Јабучке превије, а онда десно брдом кроз Горњу Јелачу према Брезнама, поред Словића и Пешића, Шапоњића, Полића и Симовића, тзв.старим путем до Кратова и храма Светог Прокопија у овом селу.

Пут је прочишћен од одрона и осулина, проширена је траса од насипа и корова где је то било могуће, прочишћени су постојећи или прокопани нови одводни канали и поравњана је траса пута. Са том праксом, како кажу у ЈП за уређење грађевинског земљишта и развој Прибој, наставиће се и наредних дана, чим то временске прилике дозволе, неће се чекати само лето да се прочисте и поправе, пре свега сеоски путеви.

Ово предузеће се тако корак по корак оспособљава да самостално врши повере му послове, што убрзава радове на терену, јер се не чекају, последњих година углавном презаузети извођачи, док се сопственим радом, са друге стране праве и значајне уштеде у општинском буџету.

Поред поправке и летњег одржавања путева, постојећа механизација се већ користи и за зимско одржавање појединих путних праваца, од снега и леда, како у селима тако и у појединим градским деловима.

 

 

 

Извор: Општина Прибој