Вести

Општини Прибој 2.828.363,00 дин за област социјалне заштите

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић потписао је у уторак 25.априла, уговоре са представницима 146 јединица локалних самоуправа широм Србије, којим је омогућен трансфер наменских средстава за област социјалне заштите, у укупном износу од 600 милиона динара.

Уговор у име Општине Прибој, потписао је председник Општине, Лазар Рвовић, а истим су на годишњем нивоу, за наменске трансфере, за финансирање услуга социјалне заштите, одобрена средства од 2.828.363,00 динара. 

„Овај износ, уверен сам да ће побољшати функционисање система социјалне заштите на локалном нивоу, што за нас остаје један од кључних приоритета, јер се на тај начин задовољавају потребе најширег броја наших грађана,“ рекао је министар Селаковић.

Он је истакао да је то новац који се наменски трансферише градовима и општинама за потребе одређених услуга социјалне заштите на локалном нивоу, као што су геронто домаћице, услуге личних пратилаца, персоналних асистената.

Напомињући да су то само неке од услуга које локалне самоуправе  пружају корисницима, Селаковић је објаснио да пружање одређене услуге зависи од лиценце коју нека општина има, као и могућности да одређену врсту услуге организује на својој територији.

"Сваком министарствy, а посебно Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, јединице локалних самоуправа су апсолутно приоритетни и кључни партнери,“ истакао је Селаковић.

„Уверен да ћемо у овој години и у наредном периоду побољшати квалитет пружања услуга социјалне заштите, али и учинити ефикаснијим спровођење прописа у области борачко инвалидске заштите, спровођење мера активне политике запошљавања, а све у корист и за бољи животни стандард наших грађана,“ истакао је Селаковић.

Министар је након доделе уговора, нагласио да је са председницима градова и општина разговарао о питањима, која су, како је рекао, проблематична за спровођење великог броја прописа из делокруга надлежности Министарства, и најавио наредни сусрет у мају месецу,  који ће бити организован са Сталном конференцијом градова и општина.

 

 

 

Извор: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања