Вести

Очишћене дивље депоније

Влада Србије је преко Министарства заштите животне средине покренула обимну акцију За чистију будућност, где се протеклог викенда радило на уклањању 500 дивљих депонија у 43 локалне самоуправе, за шта је из републичког буџета издвојено 75 милиона динара.

У циљу спречавања нелегалног депоновања отпада и превенцији настајања нових дивљих депонија, Министарство заштите животне средине, општини Прибој одобрило је 2.162.000,00 динара за суфинансирање пројекта “Уклањање дивљих депонија на територији општине Прибој”.

"Ми смо протеклог викенда чистили, последњу, односно пету дивљу депонију по овом пројекту и то на гробљу у Добриловићима.", каже Жељко Јечменица, дирекотр ЈКП “Услуга” и апелујући на еколошку свест грађана додаје, да је поред чишћења  ових депонија, крајњи циљ да ова места остану зелене оазе и да поново не постану депоније.

А поред градског гробља у Добриловићима, несавесним одлагањем смећа, дивље депоније никле су и код граничног прелаза Мокронози, иза компаније “Полиестер”, на обали Потпећког језера у Друглићима, у Рачи поред реке Увац и у Сувом Пољу поред магистралног пута, наспрам каменолома.

Све ове депоније су очишћене и уређене, а ако буде еколошке свести оних, који су ту, најчешће под велом ноћи, а неки и у сред бела дана, нелагално одлагали шут, кабасти отпад и смеће, ове локације треба да буду и остану, истинске зелене оазе, па и места за предах и одмор.           

Уклањање дивљих депонија и кошта, а значајна средства улажу и држава и локална самоуправа. "Поред средстава Министарства, општина Прибој и ЈКП “Услуга” у овој години уложили су још 560.000,00 динара за уклањање мањих дивљих депонија на подручју општине Прибој.", истиче Жељко Јечменица.

Нелегално депоновање смећа није само локални већ и регионални проблем, па је у том правцу недавно  реализован и пројекат прекограничне сарадње са Бијелим Пољем у Црној Гори, када је на подручју прибојске општине очишћено  шест депонија на обалама Лима, а на тим местима постављен парковски мобилијар и засађене саднице дрвећа.