Вести

Нове фасаде зграда у Прибоју

Последњих година у Прибоју се реализују и акције на уређењу фасада зграда, пре свега стамбених јединица, и то у старом делу града, где је повећана енергетска ефикасност али побољшана и декоративна слика самих објеката, а тиме и овог дела града. Инвестиције су заједнички реализовали Општина Прибој и ресорно министарство, уз минимално учешће самих грађана односно станара зграда.

Ефекти су видљиви, и на једном и на другом плану, а потребе све веће, због све старијих зграда и прилично оронулих фасада. Тако је ову лепу и корисну акцију локална самоуправа наставила и сама, током прошле јесени, када је поводом обележавања 70 година постојања, некада највеће фабрике привредних возила на Балкану, а сада дела одбрамбене индустрије Србије, Фабрике аутомобила Прибој, поправила фасаду Управне зграде овог, не само прибојског гиганта. У питању је термо изолациона фасада, где је прво постављен стиропор дебљине осам центиметара на простор од 1100 квадрата, а затим је нанет и фасадни премаз на укупно 1500 квадрата. Радови су одрађени прошле године у октобру, вредност радова је 4,5 милиона без ПДВ-а, а средства је обезбедила Општина Прибој.

ФАП је тако у време, када се полако стабилизује и повећава производња, а тиме и повећава број запослених радника односно наших суграђана, добио уређену пословну зграду, на којој су сопственим средствима извршили и замену спољне столарије, прозора и врата, па је сада зграда добила сасвим ново лице и поново постала препознатљив симбол овог града.

Почетком марта кренули су и радови на сређивању фасаде зграде бивше "Аутогране", односно зграде у улици 12.јануара број 5, у старом делу Прибоја. У питању је 760 квадрата фасаде, а биће замењена и улазна врата у зграду, као и четири прозора на степенишном простору овог објекта. Радови би требало да буду готови у наредних пар дана.

Уређење ове зграде, уклапа се у сасвим нови амбијентални простор овог дела града, који се последњих година потпуно сређује, од реконструкције хотела на Бријегу, уређења фасада других зграда, до потпуне реконструкције главне улице у старом Прибоју.

Вредност радова на овој згради је 2,3 милиона динара, без ПДВ-а, средства је такође обезбедила Општина Прибој. Посао на тендеру добила је фирма "Грађевинар" из Ивањице, а као подизвођач, радове на обе зграде, извела је прибојска фирма "Вучкомонт".

 

 

 

Извор: Општина Прибој