Вести

Наставак реконструкције улице 12.јануар

Оно што је дугорочно планирано, постепено се и остварује. Општина Прибој, деоницу по деоноцу, решава једно значајно инфраструктурно питање. Главна улица у старом делу града, улица 12.јануара, чија је реконструкција кренула пре две године, ускоро ће, највећим делом, бити у сасвим новом руху.

Биће замењена водоводна мрежа, регулисана кишна канализација, коловоз и тротоари биће поплочани бехатон плочама, дуж улице, где има услова, планирана су и паркинг места, а улица ће добити и нову јавну расвету. Све ће то бити једна нова урбана целина, по угледу на модерне и уређене градове, у земљи и окружењу.

Тренутно је у захвату деоница од 224 метра, од зграде Завичајног музеја до раскрснице на уласку у Стари Прибој из правца новог дела града. Просечна ширина реконструисаног дела биће седам метара, а укупна површина простора, који ће се реконструисати, је 2200 квадрата.

Овај посао заједнички финасирају Влада Србије и Општина Прибој у односу 60:40 одсто. У име Владе Србије, уговор вредан 20,8 милиона динара, са председником општине Прибој Лазаром Рвовићем, потписао је министар Един Ђерлек, задужен за равномерни регионални развој.

Рок за завршетак радова, који су поверни ЈП за уређење грађевинског земљишта и развој Прибој је 45 дана, што значи да би ова деоница улице 12.јануар, ако временске прилике буду ишле на руку грађевинарима, могла да буде готова и до Нове године.

На тај начин, мештани овог дела Прибоја, коначно ће добити савремену светлосну, водоводну, канализациону и путну инфраструктуру, попут уређенијих градова у окружењу, па на улици више неће бити земљаних наноса и муља, после обилних падавина.

Због функционисања сабраћаја, у овом делу, радови ће се одвијати етапа по етапа, како би житељи и грађани могли, бар из бочних улица, да дођу аутомобилима до својих станова и локала. Радиће се од Бријега односно Музеја, па до почетка ове улице на раскрници са магистралним путем Прибој - Бистрица.

Подсетимо, у плану је комплетна реконструкција улице 12.јануара у Старом Прибоју, од сквера до сквера, у дужини од једног километра, а већ је пре две године реконструисан средишњи део око Бријега и Хотела, у дужини од непуних 250 метара.

Када буде потпуно реконструисана главна улица у старом делу града, биће то јединствена амбијентална целина, уз онај некадашњи, само овом крају својствен-дух старе чаршије.

 

 

Извор: Општина Прибој