Вести

Национална планинарска кућа у Прибоју

Планинарски савез Србије покренуо је иницијативу за изградњу планинарског објекта у општини Прибој, изнад кањона Сућеска, на Голим брдима, на око 800 метара надморске висине, у атару Доњег села, у прибојској МЗ Бучје. Била би то национална планинарска кућа, прва такве врсте у Србији, где би боравили планинари али и сви који воле активан одмор у природи, али и бројне адреналинске садржаје.

Парцелу на самој стени, купио је и поклонио Планинарском савезу Србије, успешни привредник из овог краја Небојша Јановић, а будући национални планинарски центар, градиће се плански и фазно. У Србији постоје планинарски домови, али националне планинарске куће за сада нема, а прва би могла да буде баш у општини Прибој.

О томе је делегација Планинарског савеза Србије, на челу са председником Исом Планићем, разговарала са руководством општине Прибој, на челу са Лазаром Рвовићем, председником Привременог органа. Локална самоуправа у Прибоју даје пуну подршку једном оваквом пројекту и узеће учешћа у решавању приступног пута до будуће националне планинарске куће.

Комплекс националног центра имаће главни објекат и додатне садржаје. Централни објекат имаће смештајне капацитете од 30 лежајева, вишенаменску салу за састанке до 40 места, библиотеку и изложбену спомен собу, терасе и видиковце, мини теретану, купатила у свим собама, кухињу са трпезаријом. Осим основног објекта, комплекс планинарског центра требало би да садржи и депаданс или бунгалове за колективни смештај око 15 особа, бивак објекте и шаторе, летњу учионицу односно амфитеатар, као и уређене терене за адреналинске садржаје: адреналин парк, зип лајн, вија ферату, пењалиште за спортско пењање и пењање у леду, драјтулинг на стенама у кањону, уређене стазе за пешачење и планински бициклизам, терене за турно скијање.

Будући национални планинарски центар у Прибоју омогућиће реализацију разноврсних програма за активан боравак у природи, не само за планинаре, већ и за све љубитеље природе, али и садржај са повећаним адраналином.

Изградња националне планинарске куће, изнад кањона Сућеске у МЗ Бучје, утицала би и на укупан напредак овог краја, отварајући многе перспективе развоја, од сеоског и планинског туризма, преко останка и повратка људи на село, продаје на кућном прагу повратарских и воћарских производа, меса и млечних производа, до убирања шумских плодова и лековитог биља.

Градња будуће куће на стени, односно националног планинарског центра, са свим додатним садржајима, текла би плански и фазно, у складу са обезбеђивањем средства, углавном кроз пројекте ресорног министарства али и фондова прекограничне сарадње.

 

 

 

Извор: Општина Прибој