Вести

ЈКП "Услуга" из Прибоја стигао камион за одвожење смећа

ЈКП "Услуга" из Прибоја и ДОО "Комунално-Лим" из Бијелог Поља, од 19.јaнуара ове године реализују прекогранични ЕУ пројекат "Заштита природне околине Полимља од отпада". Циљ је заштита животне средине дуж слива реке Лим, а вредност пројекта, који траје 18 месеци, је 366 хиљада евра.

Да би што боље омогућили заштиту своје природне околине од комуналног отпада, ЈКП "Услуга" из Прибоја, већ је добило мањи камион од шест кубика за одвожење смећа, што пуно значи на бржем и лакшем транспорту комуналног отпада, поготову из приградских насеља и у делу града са уским и стрмим улицама.

Кроз овај прекогранични пројекат, и Бјелопољци су добили мањи камион за одвожење комуналног отпада, а добиће и две плутајуће баријере, односно ланчанице на Лиму, за прихватање и усмеравање отпада на подрују града Бијелог Поља, док ће прибојско комунално предузеће добити и катамаран за прикупљање плутајућег отпада, такође на реци Лим, односно Потпећком језеру.

Поред техничких средстава и механизације, овај прекогранични пројекат подразумева и набавку одређене ХТЗ опреме, као и спровођење едукација, како би се на виши ниво подигла еколошка свест грађана на пољу одлагања комуналног отпада.

За очекивати је да ће реализација овог пројекта у добром делу решити проблем плутајућег отпада на реци Лим, који је и дугогодишњи и велики еколошки проблем у њеном читавом сливу, а посебно се манифестује на подручју Србије, односно општине Прибој, на акумулацији ХЕ Потпећ.

Иначе, ове две локалне самоуправе већ су сарађивале на реализацији сличног пројекта 2019.године, када је на обалама реке Лим уклоњено 20 дивљих депонија, а те локације претворене у праве зелене оазе са неопходним парковским мобилијаром.

 

 

 

Извор: Општина Прибој