Вести

Асфалт до Стрмца

Преко највеће прибојске планине Јаворје, ових дана прошли су нови километри асфалта, па је асфалтна магистрала стигла готово до центра Стрмца, једне од најудаљенијих месних заједница у општини Прибој.

Пут од Сјеверина до Стрмца, ради се етапно, а тренутно се асфалтира деоница од шест километара. Радове изводи "Нови Пазар пут", а средства је обезбедила држава Србија.

Асфалтни пут од центра Сјеверина и магистралног пута, па све до Стрмца, једне од најудаљенијих прибојских месних заједница, деценијама је био само пуста жеља. Траса је дуга пуних 18 километара, а захваљујући Општини Прибој и држави Србији, последњих година, макадамски пут, који је ручно пробијан у прошлом веку, сада етапу по етапу, уступа место дуго жељеној асфалтној подлози.

Крајем прошле године започета је деоница од шест километара од тзв. Капије па до места Лаз, што је свега километар и по до центра МЗ Стрмац и зграде основне школе, седамдесетих година прошлог века најлепше сеоске школе у Србији. Ових дана се та деоница и асфалтира.

Траса пута је четири и по метра, асфалтна подлога је ширине три и по метра, а у кривинама и четири метра, дебљина асфалтног застора је седам центиметара. Банкине се раде од пола метра са обе стране асфалта, урађени су пропусти, прокопани одводни канали и шкарпиране обале.

Мештани су задовољни и захвални председнику Александру Вучићу и држави Србији и верују да ће асфалт у њиховом селу значити и боље дане овог краја.

До центра Стрмца остало је још километар и по макадмског пута. Очекивања су да ће и то у перспективи бити асфалтирано, као и да ће се обновити пре коју годину запаљена зграда школе, која је била украс и симбол овог села.

Поред сада лакше и брже комуникације, асфалтни пут кроз села Сјеверина и Стрмца, значиће и даљи развој пољопривреде, пре свега малинарства, развој дрвне индустрије, али и развој сеоског, планинског, ловног и сваког другог туризма, јер су у питању предели готово нетакнуте природе и нестварне лепоте.

 

 

 

Извор: Општина Прибој